featured karalamalar

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ NEDİR ?

15:17:00Forcalife

Düşünce Özgürlüğü Nedir ?

Sözlük anlamı olarak; “kişinin, inançlarını, kanılarını, düşündüklerini hiçbir baskıya uğramadan özgürce açıklayıp yayabilmesi hakkı ve özgürlüğü.”
Birazcık daha detaya girersek eğer;
 Düşünce Özgürlüğü demokrasinin temel ilkesidir . İnsan haklarına ilişkin bütün belgelerde ilk sırada vurgulanmıştır. Kimsenin müdahalesi olmadan her fert istediğini düşünme hakkına sahiptir ve bu hakkın korunması gerektiğine, düşünce özgürlüğünün kimseye duyurulmadan sadece beyinde kalan bir soyut işlem değil, açıklama, ifade, tartışma, yayınlama özgürlüğünü de beraberinde getirdiğine dair açık toplumlarda bir temel uzlaşma ilkesi olmuştur.
Her çeşit bilgi ve fikir, ülke sınırlarına bağlı olmaksızın, sözle veya yazıyla iletmeyi içererek, her kategoride, fikirde ve sanatta, araştırma ve elde etmede özgürdür.

Peki ya Türkiye de düşünce özgürlüğü var mı ?
VAR! Ancak düzgün uygulanıyor mu yapılması gerektiği gibi mi yapılıyor orası baya tartışılır...

Toplumsal olarak düşünce özgürlüğümüz var mı ? ya da SAYGI var mı ?
Malesef üzülerek söylüyorum ki kendi çıkarları doğrultusunda var...
Yani bi düşünceniz varsa ve bu karşınızdakinin çıkarlarına ters düşüyorsa eğer düşünce özgürlüğü ve saygıyı unutun çünkü kendi çıkarlarına ters düştüğü için sizi bir düşman olarak görecektir hatta sizi kötüleyecektir... sizin düşüncenize fikrinize inancınıza saygısı olmayacaktık. Kendi bildiği şeyleri doğru kabul ettiğinden dolayı size saygısı dahi olmayacaktır. Bu herhangi bir sebepten dolayı olabilir çok abartmaya gerek yok mesela örnek vermek gerekirse;
 “Sizin sevdiğiniz bir film var ve bir arkadaşınızla bu film hakkında konuşuyorsunuz ve film hakkındaki düşüncelerinizi söylüyorsunuz
+Geçen vizyona bir film girmiş abi. Film gayet güzel, başrolde Jamer’i koymuşlar adam çok iyi oynuyor.
- O adam ş*refsizdir onun oynadığı filme gitmem gidenlerde onun gibidir. Kalkıp bana bu adamı övme sende mi onlardansın yoksa ?
+Ne alakası var onlardan olup olmamamla yani film güzel benim hoşuma gidiyor.
-Sen de onlar gibi ş*refsizsin o zaman.”
En basitinden öyle bir duruma geldik ki sevdiğimiz bir şeyi arkadaşlarımızla bile paylaşamaz olduk. Toplumuz içinde bile düşüncelere fikirlere saygı kalmadı. Oysaki en temel haklarımızdan biri düşünce özgürlüğü değil mi ? Neden herkes bu hakkımızı yok sayıyor.
Neden kimse düşüncelerini fikirlerini rahatça ortaya koyamıyor? Neden kimse bir başkasının düşüncelerine saygı duymuyor bizim toplumumuz nereye gidiyor ? İnsanlardan isteğim birbirimizin düşüncelerine saygılı olmamız bir şeyi seviyorsak seviyoruz diyebilmeliyiz.
Ben bunun yanlış olduğunu düşünüyorum ya da bu bence doğru diyebilmeliyiz ama hep bir şey demeye çalıştığımızda ya birileri bizi zorla susturuyor ya da karşı taraf ters şekilde çıkışıyor korkuyoruz bir şey olacak diye korkumuzdan düşüncelerimizi açıklayamıyoruz.
Düşünce özgürlüğümüzü zaten en başta kendimiz ihlal ediyoruz.
Birbirimizin düşüncelerine saygılı olalım...

Not: Özellikle belirtmek istedim. Bu yazıda sadece toplumdaki Düşünce Özgürlüğünün olmamasından bahsettim. Herhangi bir siyasi görüş, kurum, kuruluşa karşı bir söylem yoktur...

Benzer Yazılar

3 yorum

  1. Merhabalar, blogunuz hayırlı olsun, takipteyim sizi, bana da beklerim

    http://gezgiccift.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. Çıkar doğrultusundaki düşünce özgürlüğü konusunda kesinlikle haklısınız ve bunun çaresi yok gibi. İnsanlar kendi gibi düşünmeyenlerin, fikirlerine saygı duymayı bırakın dinlemiyorlar bile. Yazınız akıcı, tebrikler. Sizleri takibe alıyorum.

    Sizleri de blog siteme beklerim... www.serdarilefutbol.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim.
      Aslına bakarsanız bunun çaresi var bir atasözü derki:
      "Ağaç Yaşken Eğilir"
      Eğer biz ve bizim çocuklarımız doğacak çocuklarımıza iyi eğitim verebilirsek onları yararlı araştırmacı üretken birer birey olarak yetiştirebilirsek birçok şeyin üstesinden gelebileceğimiz gibi bununda üstesinden geliriz.

      Sil

Radyo // Bazen yayındayız

Blog Sözlük!!!

blog sözlük

İletİşİm Formu